20 Ocak 2016 Çarşamba

Dantel

Merhaba pek kıymetli okuyucum, nasılsın?
bugün çok derin bir postla geldim sana. 
İyi değilsen bile iyi olacaksın:)
Evlenme fikrinden insanı vazgeçiren, zamanında televizyon, telefon, çamaşır makinası evde ne kadar elektronik alet varsa her birinin üzerini süsleyen (aslında kapatan) insan üstü bir çaba ile bıdı bıdı örülmüş olan pek kıymetli bir tığ işinden bahsedeceğim. 
2015 de adından çok söz ettiren 2016 da hala görkemli tahtını koruyan bir dokuma o.
Evet,bildiğimiz dantel.
Nereden gelmiş, kimlerdenmiş öğrenmek ister misin?
Ben çok merak ettim de :)
Kökeni 16. yy 'a ve Venedik'e dayandığı yazıyor kaynaklarda. Oraya da doğudan gelmiş olma ihtimali üzerinde duruluyor. Bu ihtimal pek bir oturaklı geldi bana aslında. Kendisine eski Mısır mezarlarında ve İsviçre'deki göl evlerinde de rastlanmış. Sonunda Venedik kökenli diye karar kılınmış olan bu kıymetli el işi göz nuru örgüler, kısa zamanda İsviçre, İspanya ve Flanfre'de moda olmuş. O zamanlar İspanyol dantelleri altın ve gümüş ipliklerle yapılıyormuş. 
Pek bir janjanlı anlayacağınız. 
Venedik danteli sonra Fransa başta olmak üzere Avrupa'nın bir çok bölgesine yayılmış. Bakın burası çok mühim; Fransızlar o zamanda Venedik danteli alabilmek için varını yoğunu satıyormuş. Tamam biraz abartmış olabilirim ama bu uğurda çok para harcadıkları gerçek:) Öyle ki 14. Louis'in maliye bakanı yakıncağızına bir dantel sanayisi kurmuş. Fransa  dantel sanayisi güçlenince de yöre halkını eğitmek için Hollanda ve İtalya'dan dantel ustaları getirtilmiş. Teyzeler de yetenekliymiş sonunda Fransa'nın dantel ihtiyacı kendi içerisinde karşılanmaya başlamış. Şimdilerde Fransa, dantelin merkezi gibi görünür ama eski merkezi Venedik onu bi bilelim. Saygıda kusur etmeyelim. 
Ayrıca o zamanlar bizi daha tanımıyorlarmış. Ondan öyle 'birinciyiz, merkez biziz' falan diyorlarmış :)
Yoksaaa,  birinci biziz de ikinci kim?
 Yani demem o ki annelerimiz ananelerimiz işi biliyorlarmış. Sen ben daha beğenmeyelim o kıymetli el işlerini. 
Bir millet varını yoğunu vermiş onlar uğruna hey gidi hey.Koca koca ülkelerin geçmişi bir dantele dayanıyormuş da haberimiz yokmuş ey takipçi. 
Dantelin tüm seceresini gözler önüne serdiğime göre kombinime gereken önemi verirsiniz diye tahmin ediyor, huzurlarınızdan ayrılıyorum. 

Bu arada modanın neden dantelden kopamadığı durup durup trend yaptığı anlaşılmıştır umarım.  Ben hayli aydınlandım da o bakımdan:)
Fotoğraflar: Aylin Çifçi
Dantel Top: Barrus
Kalem Etek: HM
















2 yorum:

minikkus dedi ki...

ben senin güzelliğine, coolluğuna ölürümmmmm <3 öncelikle bi onu söyliyim!

dantel bilgilendirmesi çok iyi geldi bebeğim, ama bu aralar Ela'nın dogumgünü partisi sebebine o kadar çok inci, dantel ve tüle maruz kaldım ki, dantel diyecek yerlerim ağrıyo inanır mısın? :))))

ama sen nefis olmuşsun ve o muhteşem parçanın hakkını vermişsin sütun gibi vucudunlan! <3

bide belini görmedim, o nerde? çekim sırasında ağırlık yapmasın filan diye üstünden çıkarıp kenara mı koydun?:) yakında 3. boyutunu göremiycez adetaağğğğ! :P

öpçem tabi şu noktada, öpmeden bırakmam biliyosun <3

Beauty Follower dedi ki...

Love the blue detail!

http://beautyfollower.blogspot.gr/